Az odúk mesterséges menedéket és költőhelyet nyújtanak a fokozottan védett, ám fészket önállóan nem építő bagolyfajnak. Ezen túl madártani, a faj védelmét támogató kutatásokhoz is alapanyagot szolgáltatnak.

A 10 kuvikodú kihelyezését követően a vadaspark területe és tágabb erdei környezete január közepétől kuvikbarát mintaterületté vált. A költőládák pontosan megtervezett kihelyezésének köszönhetően a szakemberek a fészekrakó kuvikokat a jövőben meg tudják figyelni, és a sikeres fajvédelem érdekében értékes adatokat tudnak gyűjteni. 

A henger alakú költőládákat - amelyeket vízszintesen rögzítettek a fákhoz, hogy jobban hasonlítsanak a kuvikok által kedvelt odvas fákra - úgy tervezték, hogy minél kevesebb napfényt beengedve, ideális fészkelési körülményeket biztosítsanak az éjszakai életmódot élő szárnyasoknak. A tojások legurulását, kicsúszását forgácsréteg akadályozza, és a fészket vízzáró réteg is védi. Kialakításának köszönhetően a mesterséges odú még a macskáktól és a nyestektől is óvja a fészeklakókat, minimalizálva a rájuk leselkedő veszélyeket.

Közleményében a vadaspark arra is felhívja a figyelmet, hogy a kuvikok élőhelye visszaszorulóban van Magyarországon, fennmaradásukhoz, eltűnésük okainak kutatásához széleskörű szakmai összefogás szükséges. A hazai kuvikállományt ma 2-4000 párra becsülik. A Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület 2003 óta több mint 400 mesterséges fészekodút és költőládát készített és helyezett ki országszerte.

MTI